۲ روش برای امتیاز دادن حرفه ای در مذاکره
در مذاکره، حرفه ای امتیاز دهید! شاید از نظر شما مذاکره برای امتیاز گرفتن است. شاید تصورتان بر این است که در مذاکره باید فقط امتیاز بگیرید. یعنی هر چه شما کمتر امتیاز دهید، عمل شما موفق آمیزتر بوده است. اما آیا کسی که فقط به دنبال امتیاز گرفتن است، می تواند مذاکره کننده خوبی باشد؟ یا اینکه مذاکره کننده خوب، حرفه ای امتیاز می دهد؟
یک عقب نشینی هوشمندانه
مذاکره مثل یک معامله است. شما چیزی می دهید و چیزی بدست می آورید. یعنی شما باید آماده باشید که در صورت لزوم امتیازی را به طرف مقابل بدهید. همین موضوع می تواند دیدگاه شما را نسبت به امتیاز دادن تغییر دهد. اینکه شما امتیاز دادن در مذاکره را شکست بدانید یا حرکت به سمت هدف، خیلی متفاوت است. وقتی می دانید این عقب نشینی کمک می کند تا بیشتر بپرید، راحت تر به آن تن می دهید.
یک پیشنهاد و دو روش برای مذاکره حرفه ای
برای اینکه در مذاکره بتوانید حرفه ای امتیاز بدهید و موفق شوید، یک پیشنهاد و دو روش ارائه می شود. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید و با این پیشنهاد و روش ها آشنا شوید.
پیشنهاد: امتیازهای داده شده را یادداشت کنید!
هر امتیازی که در فرآیند مذاکره داده می شود و گرفته می شود را یادداشت کنید. این موضوع به شما کمک می کند تا بار روانی را برای امتیاز گرفتن از طرف مقابل مذاکره افزایش دهید. وقتی طرف مقابل می بیند که شما حسن نیت داشته اید، با شما همراه می شود و سعی می کند این فضای تعاملی را ادامه دهد. حتی شما می توانید امتیازات آتی را به امتیاز گرفتن از طرف مقابل موکول کنید. یعنی در مذاکره، تا وقتی طرف مقابل هم یک امتیاز نداد، شما امتیاز دیگری ندهید.
روش اول در مذاکره: طرف مقابل را غافلگیر کنید!
روش اول امتیاز دادن حرفه ای در مذاکره این است که طرف مقابل را غافلگیر کنید. اما چگونه؟ یکی از راهکارها این است که همان اول امتیاز بزرگ یا گل امتیازات را به طرف مقابل دهید. این کار حکم یک شوک مذاکراتی را دارد. طرف مقابل در همان ابتدای کار شوک خواهد شد.
البته برای استفاده از این روش باید ابتدا فضای مذاکره و طرف مقابل را به خوبی ارزیابی کرده باشید. بنابراین، در استفاده از این روش بسیار احتیاط کنید.
روش دوم در مذاکره: قطره چکانی امتیاز دهید!
این روش تقریباً برعکس روش اول است. شما در این روش قطره چکانی امتیاز می دهید. یعنی ابتدا امتیازاتی که می توانید به طرف مقابل دهید را دسته بندی می کنید. یعنی قبل از اینکه وارد مذاکره شوید امتیازات قابل ارائه را از کوچک به بزرگ یادداشت می کنید. اما در جلسه مذاکره از کوچک ترین و کم اهمیت ترین امتیاز شروع می کنید.
اگر این کار موفقیت آمیز بود، یک امتیاز دیگر هم می دهید و به همین ترتیب پیش خواهید رفت. این روش محتاطانه تر از روش اول است. بنابراین، شاید برای شما ریسک کمتری را نیز به دنبال داشته باشد. ضمناً هنوز امتیاز بزرگ و گل امتیازات هم در دست شما است. پس دست شما خالی نشده و می توانید در زمان مناسب از آن استفاده کنید.
نکته مهم
استفاده از هر یک از روش هایی که اشاره شد، به تحلیل شما از طرف مقابل و فضای مذاکره بستگی دارد. یعنی شما باید این راهکارها را در کنار دیگر نکات مذاکراتی مورد استفاده قرار دهید. پس، به خوبی فضای مذاکره و شرایطی که امتیاز داده می شود را بررسی کنید. بهترین کارها هم در زمان نامناسب نتیجه عکس خواهند داشت.
حقوقدانان سه بعدی
مجموعه حقوقدانان سه بعدی مرجع ارائه نکات در حوزه مهارت های نرم برای وکلا و حقوقدانان است. شما می توانید با بررسی مقالات و ویدئوهای این سایت، با دیگر مهارت های این حوزه آشنا شوید. ویدئوی زیر از عرفانه محمدی مقدم به طور کامل به موضوع مقاله فوق پرداخته است. برای مشاهده دیگر نکات مربوط به مذاکره حقوقی می توانید به بخش «مدیریت ذهن» این سایت مراجعه کنید.